Sunday, April 25, 2010

Vanessa Samantha Manih - Miss Sabah/Malaysia 2010

Saya target Vanessa jadi Miss Sabah tp ntah mcm mana yang jadi Miss Sabah tu saya mau letak di no 2 hehehe ( bkn tidak bagus cuma saya masih pilih Vanessa secara keseluruhannya ) .. bagi saya dari segi kecantikan dan ketinggian semuanya memihak pada Vanessa .. Syukur dapat juga tempat kedua .. Harap2 masa Miss Malaysia Vanessa dan Jacinta dapat top 3 ...

Apa apa pun syabas kepada Jacinta dan juga Vanessa yang akan mewakili Negeri Sabah pada peringkat Miss Malaysia..

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

22 comments:

  1. Ola! Sy mau minta permission guna gamba2 Vanessa di blog sy... mau buat sikit pandangan since dia ni kawan sy tp sy xda pula gamba dia...
    thanx in advance..

    ReplyDelete
  2. Boleh saja tapi jangan buang WATERMARK gidongPhotography dan jgn lupa bagi kredit :-)

    Thanks

    ReplyDelete
  3. dont judge the book by it cover!!! the winner already been crowned... Jassinta tidak akan menang kalau dia tiada 'the unique' yang jugde notice in her..

    ReplyDelete
  4. Anonymous - Sebab tu saya tdk jadi judges.. setiap individu boleh buat penilaian sendiri, dan tu yg saya nilai sendiri sebab Fav saya No. 2 ... so tuk bkn penilaian juri tetapi dari saya sendiri ... mungkin ada keunikan sendiri c Jasinta sebab tu dia menang ... hehe

    ReplyDelete
  5. Anoy :
    "dont judge the book by it cover!!!"

    Gidong :
    Mau cari Ratu @ Miss rasanya 85% dilihat dari rupa paras dan penampilan luaran, jadi ayat kamu tu rasanya tdk begitu tepat utk mencari Ratu Cantik.. Sekadar pandangan saja.

    ReplyDelete
  6. Setuju gidong, tidak cantik lah Miss Sabah tahun ni . Muka lebar

    ReplyDelete
  7. ya, agreed!! the winner nampak biasa saja.. so kalau 85% based on rupa paras dan penampilan luaran than why leonie tidak jadi the winner.. Dia yang paling cantik banding to the other contestants..No offence ok.. this is just my humble opinion.. anyway.. sory to interupt your blog.. hehehehe.. your photo very beautiful la!!! Nice shoot i must say!!

    ReplyDelete
  8. hello...

    mohon izin tuan blog untuk saya mengomel sikit di sini :-)

    dari segi kecantikan, memang Vanessa ada kelebihan. Kalau tidak silap saya, dia adalah peserta yang paling tinggi iaitu 171cm. Saya pun target dia yang menang sebab bagi saya, dia juga sangat photogenic. (pada saya, dia sepatutnya menang Miss Photogenic).

    walau bagaimana pun, kita harus akur pemenang telah dipilih oleh juri profesional berpengalaman yang diambil daripada pelbagai bidang dan juga daripada committee yang telah pun membuat penilaian sepanjang 2-3 minggu lepas. Kita harus faham bahawa penilaian bukan hanya dijalankan pada malam 24hb itu sahaja tetapi juga semasa aktiviti2 kebajikan dan sebagainya.

    saya juga ada di Grand Ballroom 1 Borneo pada malam final itu dan terus terang saya katakan, kebanyakan peserta tidak selesa berbahasa inggeris - termasuklah vanessa. maafkan saya, tapi itu pendapat peribadi saya. rasanya mereka terlalu mengontrol sehingga mcm pelik pula didengar. ramai juga yg memberikan idea yg kurang matang dan tidak meyakinkan. kesalahan tatabahasa juga sangat ketara, contohnya : if i am become dan meletakkan terlalu banyak 's' di tempat yg tidak sepatutnya.

    jadi, janganlah kita terlalu merendahkan pemenang Miss Sabah pada tahun ini tetapi marilah kita bersama-sama menyokong dia. bayangkan kalau kita berada di tempat dia dan orang ramai secara terang-terangan cakap kamu tidak cantik serta bermuka lebar. pada saya, dia ada kecantikan tersendiri. Mungkin di gambar muka nampak lebar sebab gambar diambil salah angle? mana kita tau. Mariah Carey & Jeslina Hashim juga tidak mahu gambar diambil dari angle tertentu kerana muka akan nampak lebar. Mungkin dia tidak photogenic? mana kita tau.

    jadi point saya di sini, janganlah mengomen terlalu 'harsh'.. give her a break...

    maafkan saya kerana mengomel terlalu panjang :-)

    cheers!

    ReplyDelete
  9. Anony 1 - Thanks heheheh nanti ko pula jadi model .. buli kah ? hehe

    Anony 2 - Harap kamu baca posting saya agar kamu tdk salah tafsir ya .. tiada unsur "harsh" dlm posting saya, dan sebab saya hanya TULIS "saya tdk tau apa yg judges nampak ( merujuk pada pemenang ) , saya tulis seperti itu sebab SAYA BUKAN JUDGES .. tats why napa dorang jadi judges, mereka nampak apa yang org biasa mcm kita tdk nampak dlm terma "kecantikan" pasal tu saya menulisnya dlm Blog PRIBADI saya, bukannya dlm media yg bisa dibeli di tempat kedai buku.

    FYI setelah pemenang diumumkan banyak yg komplen napa "dia" yang menang, dan saya anggap itu adalah pandangan pribadi penonton sebab mereka bukan judges spt yg anda maksudkan...

    Saya TIDAK kutuk pemenang dan langsung tidak buruk2kan namanya disini .... sekali lagi saya harap kamu baca posting saya ni MEWAKILI pandangan saya sendiri BUKAN mewakili pandangan sesiapa ...

    Neway thanks sebab tdk sangka banyak juga yg baca posting ni .. kan lebih baik kalau kita at least ada nick name sebab nama seseorang adalah identiti org tersebut ...

    NOTA :
    Pembetulan, sila skrol balik ke komen di atas sebab saya TIDAK PERNAH CAKAP pemenang bermuka Lebar tetapi ia adalah posting salah satu yg beri komen di sini. :-P

    Sa setuju dah jadi wakil kita ( SABAH ) jom sokong mereka ... sedikit masa lagi saya akan publish gambar Jacinta juga di blog ni hehehe, apa2 pun saya tetap sokong Vanessa secara pribadi :-)

    ReplyDelete
  10. oops.. sorry En. Gidong... saya bukan mengkritik entry En. Gidong.. jangan salah faham ya.. saya cuma memberi pandangan peribadi saya supaya boleh dikongsi bersama oleh para pembaca blog ini. komen saya sebenarnya ditujukan kepada pembaca.

    pasal yang muka lebar tu, saya memang tujukan kepada En/Pn KurikKundi. mungkin sepatutnya saya perlu menyebutkan kepada siapa komen tersebut ditujukan.

    Entry En. Gidong memang tiada yang 'harsh' langsung.. mohon maaf banyak2 kalau tersinggung.. bukan niat saya... peace :-)

    by the way, memang ramai yg membaca ni sbb kalau digoogle, blog gidong antara yang teratas.. :-)

    Anony 2

    ReplyDelete
  11. Anony 2 - jgn risau .. sa ok ja, sa percaya setiap individu ada pandangan malah ada pilihan sendiri, sebab tu ada yg suka makan manis ada pula yg suka makan masam, ada yang suka biru ada pula yang suka merah, ada yang suka MAN U ada pula yang suka Chelsea ( hahaha sampai masuk bolasepak dah ni haha )

    Sa nda juga salah paham cuma meng"clear"kan keadaan , mana lah tau ada pembaca yg keliru .. tapi best juga ni ada bincang2 mcm ni kan, sebab kita leh bagi pandangan masing2 secara sopan dan tertib, jauh lebih baik dari kutuk2 di forum kah mana hehe

    Bah Tengkiu ya sebab kunjungi blog saya ni hehe
    Kalau ada model atau mau jadi model g tau ya, sa buli jadi fotografer hehe.. Kalau dlm terma Modeling SAH c Jacinta yg sa pilih sebab muka dia unik dan sgt sesuai utk modeling ..

    Amen ... :-)

    ReplyDelete
  12. Gidong, betul tu...

    saya terbaca di FB bah, ganas2 juga komen diorang di sana.. sudah tu, di-tag pula gambar c jassinta. saya tidak dapat bayangkan mcm mana perasaan dia bila baca komen diorg yang tidak membina langsung tu. keluar cerita macam-macam. entah betul entah tidak.

    ~Anony 2~

    p/s : cantik2 gambar dlm blog ni :-) ada juga yang saya kenal..

    ReplyDelete
  13. Ya lah , kalau komen tuk menjatuhkan dan mengutuk , tu yg kita perlu elakkan, apa lagi dlm FB semua org baca .. kalau bagi pendapat dgn cara yg betul ( sopan dan berhemah ) ok saja tp kalau sudah mengutuk tu yg salah ...

    Wah ada yg ko kanal kah pula .. siapa tu hehe

    ReplyDelete
  14. Note bahawa pandangan kamu ni mungkin bakal dibaca oleh pemenang. Decision has been made so let it be. Kechik ati pemenang nampak komen kamu camni padahal bukan dorang yg crowned diri dorang sendiri...

    Anyways, Gidong, thanks for the approval. Sy x edit gamba ko, just use link so dont worry. Watermark untouched. :)

    ReplyDelete
  15. ONN thanks, nanti saya g baca posting kamu k hehe

    Pasal posting ni, saya rasa Pemenangnya tdk perlu keci ati dgn post spt ni, sekali lagi alau kamu baca post saya tentang ni, ia bukannya memburukkan nama pemenang tetapi lebih kepada "pilihan" pribadi saya sendiri .. baca post saya balik hehe Saya rasa kalau pemenang nampak post spt ni, dia akan dpt motivasi utk lebih lagi perbaiki sekiranya ada kelemahan agar ianya menjadi pemangkin kejayaan dia pada level yang lebih tinggi ...

    :-)

    ReplyDelete
  16. Yes.. Go Vanessa!!!

    ReplyDelete
  17. mungkin dia manang cantik tapi markah keseluruhan dia kalah.. apa2 pun mmg sumandak sabah semua cantik2

    ReplyDelete
  18. photoshopexpertlamangkaliMay 4, 2010 at 10:01 AM

    cam ko edit da post ko ni.. tuari sa baca bukan ini pun ko tulis tu :-P

    syabas dan tahniah la tuan!

    untung jua dia ni kan? maka sikit lagi tia terpilih. nasib la ada urang tarik diri. dapat jua numbur 2.

    ReplyDelete
  19. Photoshopexpert :
    Ya saya buang perkataan lainnya sebab "SOME PEOPLE" sangat mudah salah paham di zaman ni, semua nya menjadi sgt sensitif malah saya tdk sangka hanya kerana gambar2 ni lumayan lah pula pengunjung dan rating blog saya sejak kebelakangnya. Utk pengetahun kamu, semua gambar dlm kategori MISS SABAH/MALAYSIA ni saya hanya tambahkan cahaya BUKAN edit badan hidung dan yg sama waktu dengannya ..

    Memang untung tu kalau sekadar gantian boleh dpt numbur 2 .. sgt bertuah .. Amen ... tp dia memang layak hehe

    ReplyDelete
  20. ow...photoshopexpertlamangkali... is dat really so..??? uhuhu... how cme ooo?? mayb her luck la.. Gidong u sound like a big fan of her.. realy admire her ka??

    ur shot really nice!! i likes!! hehehhe...

    p/s : got to know ur blog from a fwen.. told me dat ur picture taken sooo beautifully..

    ReplyDelete
  21. shes not pretty. macam biasa sja muka dia. personality pun xbrapa cuz i know her. even shape bdan pun tiada. menang tinggi saja. ngamla c vanessa tdk menang

    ReplyDelete